Blog jest o wszystkim co w danym momencie mnie zainteresuje i sprowokuje :)
sobota Październik 21st 2017

Sezon na świeży groszek zielony! MNIAM!!!

Groszek zielony, taka niepozorna roślinka, w smaku jednak soczysta, słodka i delikatna. Ma dużo wartości odżywczych, białka,  witaminy C, D, K i witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego oraz beta-karotenu. Do tego występują w nim: kwas foliowy, potas, kobalt,fosfor, żelazo, sód, miedź,  jod, cyn oraz magnez, jest niskokaloryczny i lekkostrawny. Dodatkowo rośliny motylkowe takie jak groszek posiadają źródło przyswajalnego azotu, który bardzo dobrze wpływa na rośliny posadzone po groszku dlatego bardzo często stosowany jest jako przedplon,  groch nazywamy nawozem zielonym.  Ma również zasługi w dziedzinie genetyki dotyczących dziedziczenia cech. Po skoszeniu czy wyrwaniu rośliny przeznacza się ją na kompost lub ściółkę Co roku sadzimy groszek w ogrodzie, wiec mam nie lada ubaw, gdy podchodzę do strąków, a tam w kwiatach buszują bąki, pszczoły i inne owady. Najsmaczniejszy jednak jest zerwany z krzaka. Sami zobaczcie …






Komentuj