Blog jest o wszystkim co w danym momencie mnie zainteresuje i sprowokuje :)
sobota Sierpień 19th 2017

Leciutka rolada Truskawkowa

Rolada Truskawkowa z kawałkami Truskawek

Pyszna mięciutka pachnąca wanilią rolada-biszkopcik z nadzieniem truskawkowo- śmietankowym z kawałkami truskawek. Słodkość nadzienia regulujemy sami w zależności od gustu moja była średnio słodka . Idealny deser na ciepłe dni, jest chłodny i super poprawia nastrój, tym bardziej że teraz jest sezon truskawkowy więc trzeba to wykorzystać. Bardzo prosto się go robi i dość szybko.

Składniki na biszkoptową roladkę:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego

Masa truskawkowa:

  • 300 g truskawek -do zmiksowania na gładką masę
  • 300 g truskawek posiekanych na drobne kawałki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru (proponowałabym regulować słodkość masy w trakcie robienia)
  • 250 ml śmietanki kremówki

Ciasto: Oddzielić białka od żółtek.  Białko ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowy. Dodać żółtko, mąki pomieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. Przelać na blaszkę o wymiarach 28×34 cm, piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 min.  Upieczoną roladę ułożyć na ściereczce lnianej i jeszcze gorącą zwinąć w rulon, odstawić aż ostygnie.

Masa: Zmiksować partię truskawek, drugą pokroić w małe kosteczki. Ubijać śmietankę pod koniec pomału wlewać  zmiksowane  truskawki, rozpuszczoną w 1/3 wody żelatynę jeszcze ciepłą dolać do masy, na koniec wsypać kawałki truskawek. Masę włożyć do lodówki aż się lekko zetnie ale nie będzie mocno wodnista ani zbyt mocno nie ścięła.

Ostygniętą roladę delikatnie odwinąć ze ściereczki nałożyć masę i zwinąć. Włożyć do lodówki aż stężeje. SMACZNEGO!!!

 

 

 


Komentuj